pühapäev, 2. aprill 2017

80/20 reegel - Pareto printsiip e. kuidas olla oluliselt produktiivsem.

Kas Sul on vahel tunne, et kogu aeg on liiga palju teha - muudkui rabelen ja torman, aga ikkagi on nii palju vajalikke asju tegemata ja pidevalt käib mingi tuuleveskitega võitlemine, et lihtsalt ennast järje peal hoida? Kas vahel on selline tunne, et 24-st tunnist jääb päevas väheseks? Kas soovid, et sul oleks vähem stressi ja jõuaks rohkem tehtud? Kas soovid olla produktiivsem?
Tutvustan Teile ühte printsiipi, mille mõistmine on minu elu tohutult mõjutanud: 80/20 reegel e. Pareto printsiip.
1906. aastal avastas Itaalia majandusteadlane Vilfredo Pareto, et 80% Itaalia maast kuulub vaid 20% inimestest e. suurem osa jõukusest on vähese osa inimeste käes. Hiljem hakkasid paljud teised inimesed märkama, et see 80/20 reegel avaldub ka teistes eluvaldkondades:

  1. 20% inimestest loovad 80% tulemustest
  2. 20% toodangust annab 80% kasumist
  3. 80% ajast kulub 20 % inimestele
  4. 80% kaebustest tuleb 20 % klientidelt
  5. 80% sissetulekutest tuleb 20% klientidelt
  6. 80% ajast kanname 20% oma riietest
  7. 80% ajast pargimine 20%-le kohtadest jne.
Kui see printsiip meie igapäevaellu rakendada, siis märkame, et 80% tegevustest, mida me teeme, annab vaid 20% tulemustest ja vastupidi - vaid viiendik meie tegevustest annab olulise osa kogu meie tulemustest.
Eks meile kõigile on ju tuttav olukord, kus päev otsa muudkui jookseme ühest kohast teise, lahendame erinevaid probleeme ja muudkui teeme kogu aeg midagi, aga päeva lõpuks on ikkagi paljud olulised asjad tegemata ja soovime, et ööpäevas oleks 36 tundi.
Üks oluline põhjus selle taga on Illusion of Action (tegutsemise illusioon) - väldime alateadlikult tegevusi, mis on olulised, kuid samas ebameeldivad ning selle asemel teeme midagi rohkem meeldivamat, kuid mis ei vii meid kuhugile. Teame ju väga hästi, et oleks vaja neid olulisi asju teha, aga kuna need on niivõrd ebameeldivad, siis ei taha neid teha ja selleks, et leevendada  süütunnet, mis tekib nende asjade mitte tegemisest, teeme vähemalt midagigi. Näide, minu elust: lõputöö tegemine oli väga oluline, et saaks ülikooli lõpetatud, aga see oli lihtsalt niivõrd ebameeldiv, tundus liiga suur projekt ja üldse ei tahtnud sellega tegeleda. Selle asemel leidsin igasuguseid muid "olulisi" asendustegevusi, mida oli järsku vaja kohe praegu teha - kindlasti on kohe praegu vaja aknaid pesta; sokid vajavad paari panemist; raamatutelt on vaja tolmu pühkida jne. Kindlasti tuleb sarnane olukord Teilegi tuttav ette.
Aga kuidas seda probleemi siis lahendada?
Ülihea nipp on panna paberile kirja kõik asjad, mis on vaja ära teha. See aitab mitmel moel - esiteks saab kõik asjad peast ära, mis seal kogu aeg kummitavad ja juba sellega vabaneb tohutu koorem ja pinge ning enam ei ole hirmu, et miski ära ununeb. Enamasti hoiamegi asju nii kramplikult mõtetes sellepärast, et kardame need ära unustada. Teiseks tekib kohe ka ülevaade, millised nendest asjadest on ka tegelikult olulised ja millised mitte. Kolmandaks - kui "eesmärgid" on paberile pandud, käivitub miski alateadvuses, mis hakkab ise neid ülesandeid automaatselt lahendama ning tööd saavad justkui lennates tehtud. Tasub kindlasti proovida! 
Kui kogu nimekiri tegemata asjadest on silme ees, on hea nipp endalt küsida: "Milline nendest tegevustest mõjutab kõiki ülejäänud aspekte minu elus?" 
Kui 20% tegevustest annab 80% tulemustest, siis on mõistlik keskenduda ainult nendele ja ülejäänud teha ära siis, kui nende jaoks aega üle jääb. Milleks raisata enda väärtuslikku aega ebaolulistele tegevustele, mis meid kuhugi ei vii?

Mõned näited tegevustest minu elus, mis mõjutavad väga paljusid teisi eluvaldkondi:
  1. Hommikuti enne tööd ujumas käimine - äratab väga effektiivselt ülesse; tekitab tohutult hea enesetunde; annab energiat kogu ülejäänud päevaks, tänu millele olen tööl palju effektiivsem ja produktiivsem; olen peale seda palju paremas tujus; tervis on tänu trenni tegemisele parem; hoian kodus kokku vett ja elektrit, kuna saan spordiklubis ühtlasi ka pesemas käia; tänu trennile näen hea välja, mistõttu olen enesekindlam jne. Ühesõnaga see mõjutab kogu minu elu.
  2. Tervislik toitumine - hoiab mind tervena ja energilisena, aitab hoida kaalu kontrolli all, aitab hoida ravimite pealt raha kokku.
  3. Lugemine ja enese arendamine - tõstab minu väärtust tööturul, saan elu väljakutsetega palju kergema vaevaga hakkama; aitab mul teisi inimesi palju paremini mõista, mistõttu on mul paremad suhted; annab uusi praktilisi oskusi.
  4. Meditatsioon ja jooga - aitab lõõgastuda ja pingeid maandada; aitab olla teadlikum; aitab olla rahulikum ning ei reageeri enam igale mõttetule "probleemile"; aitab leida lahendusi lahendamata probleemidele jne.
Kui Teil on mõni hea näide tegevustest, mis annab Teie elus 80% tulemustest, siis palun jagage kommentaarides minuga ka. Oleks väga huvitav lugeda ning usun, et ka teistel oleks sellest palju abi.


---------------------------------------------------------------------------------

P.S. Kui tahad hakata Mintoses investeerima, oleksin väga tänulik, kui kasutad liitumisel seda linki - siis saame mõlemad oma tootlusele 1% veel lisaks.

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar