esmaspäev, 11. veebruar 2019

Suhted (Date With Destiny õppetunnid)

Osalesin 6-11. detsembril Anthony Robbinsi koolitusel Date With Destiny, mida peetakse üheks tema kõige väärtuslikumaks ja parimaks koolituseks. Jagan tasapisi sellelt koolituselt saadud õppetunde.

Läbiv joon, mida sellel koolitusel räägiti, oli see, et tule peast ära südamesse!
Nimelt, kui me oleme peas, siis me tegutseme hirmu põhjal, keskendume pidevalt sellele, mis on puudu ja mis on valesti ning oleme puuduse mentaliteedis. Sellisel juhul me kipume asju jõuga suruma, kõik edeneb vaevaliselt ning enamasti oleme frustratsioonis ja kannatuses. Siis me võrdleme kogu aeg, mida me anname ja mida me vastu saame. Suhtes on vaja aga tingimusteta armastust - muidu see ei toimi. Hirm tekitab eraldatuse tunde ning see omakorda põhjustab kannatusi.
Kui me oleme südames, siis on meil aga külluse mentaliteet. Sellisel juhul me anname tingimusteta ja ei hoia midagi tagasi. Asjad sujuvad iseenesest ja valutult.
Kui sa ise soovid midagi saada, siis tuleb seda teistele anda - sellisel juhul tunned seda ka ise. Armastus tähendab seda, et sa paned teise inimese vajadused esikohale ning annad tingimusteta. Armastuse ootamise asemel hoopis anna seda - kui sa seda väljendad, siis tunned seda ka ise. Kui sa armastust tagasi hoiad, siis tekitab see kannatuse tunde, sest seda tagasi hoides lülitad sa selle tunde ka enda jaoks välja. Parim viis armastust tunda, on seda anda. 
Enda kaitsmine ei paku sulle kunagi armastust. Seesama müür, millega sa ennast kaitsed, hoiab ka armastuse eemal. 
Sa suudad tingimusteta anda siis, kui õpid iseennast täielikult armastama.
Kui sa tahad rahuldustpakkuvat suhet, on vaja julgust olla haavatav ning lasta suhtel avaneda ja välja kujuneda (ei ole vaja seda suruda).
Meil on suhete kohta hästi palju reegleid, sest suhe tekitab meis kõige rohkem ebakindluse tunnet. Liiga palju reegleid rikub aga suhte ära.

Ilmselt pole lähisuhtest paremat allikat, mis pakuks rohkem rõõmu, õnne ja rahulolutunnet, kuid samas ka kurbust, südamevalu ja kannatusi.
Kuna just lähisuhtes oleme me kõige haavatavamad, siis ei too ükski teine valdkond esile nii palju hirme ja ebakindlusi. Kui sa astud suhtesse, siis sinu hirmud ja piiravad uskumused võimenduvad.
Suhtes ongi kõik meie emotsioonid võimendunud - nii meeldivad kui ebameeldivad. Suhete üks eesmärke ongi emotsioonide võimendamine, et me saaksime elu võimsamalt kogeda (rohkem rõõmu, rohkem armastust, rohkem rahuldustunnet) ja rohkem areneda.
See kõik on siiski seda väärt, sest mitte ükski kogus raha, austust, staatust, tunnustust ja heakskiitu ei paku sama palju rahuldustunnet kui kirglik ja armastav lähisuhe.

90-95% suhte õnnestumisest sõltub partneri valikust ning ühendatuse tundest!
Teisi inimesi on praktiliselt võimatu muuta! Seetõttu tee endale kohe alguses selgeks, millised on sinu partneri head ja vead ning kas sa oled nõus teda kõigi tema omadustega täielikult aktsepteerima. Kui sa ei suuda tema omadusi aktsepteerida ja sa tead, et need hakkavad sind tulevikus häirima, siis ei ole mõistlik selle inimesega suhtesse astuda. Kui sa üritad hakata teist inimest hiljem kasvatama ja muutma, tekitab see palju valu ja kannatusi teie mõlema jaoks. Inimesed ei taha, et neid muudetaks - nad hakkavad sellele vastu võitlema ja suure tõenäosusega lähevad ühel päeval lihtsalt minema.

Erakordse suhte võti ongi see, et sa ei ürita teist inimest muuta, vaid töötad iseenda arendamisega. Kuna suhe toob ülesse meie kõige suuremad hirmud ja ebakindlused (mis paneb sind kõige rohkem arenema ja enda kallal tööd tegema), siis on see suurepärane võimalus nende hirmudega järjest tegeleda, need ära lahendada ja saada järjest rohkem selliseks inimeseks, mis on sinu tõelises loomuses. Kõige olulisem on saada ise selliseks inimeseks, keda sa enda suhtesse sooviksid. 
Suhe paneb meid kõige rohkem arenema ning mida rohkem me areneme, seda rohkem on meil anda. Suhe on suurim spirituaalse arengu allikas. 
Keskendu sellele, mida sa oma partnerile anda saad ning kuidas oleks võimalik talle järjest rohkem pakkuda seda, mida ta vajab. Me peame õppima  tingimusteta oma armastust jagama.

Sinu suhete kvaliteet sõltub sellest, millises seisundis sa igapäevaselt oled ning millise tähenduse sa juhtunule annad.
Samuti sinu uskumustest, väärtustest, reeglitest.

Kolm küsimust, mida endalt enne suhtesse minekut küsida:
  • Kas see inimene üldse suudab mulle pakkuda seda, mida ma vajan?
  • On ta seda nõus ka päriselt tegema? (Tihtipeale kipuvad inimesed manipuleerimise eesmärgil enda armastust tagasi hoidma) Ei ole mõtet oodata armastust inimestelt, kes ei suuda seda pakkuda ja kes lausa keelduvad seda pakkumast!
  • Kas me omavahel üldse sobime?
On meil üldse sarnased väärtused? Saame me asjadest ühtemoodi aru? On meil üldse tuleviku suhtes sarnane visioon? Kas me tahame üldse samu asju? On meil suhte osas üldse sarnane nägemus ja ootused?

Kui meile keegi väga meeldib, siis üks viga, mida me kõik teeme: me üritame sellele inimesele niivõrd väga meeldida, et teeme neid asju, mis võiksid talle meeldida. Väga oluline on hoolikalt jälgida, millist muljet sa üritad endast jätta. Kui sa üritad ennast näidata kellegina, et teisele inimesele meeldida, siis ühel hetkel sa väsid sellest ära, ei viitsi enam pingutada ning selgub, et see, kes sa tegelikult oled, ei sobi üldse selle teise inimesega kokku ning suhe varem või hiljem laguneb. Väga oluline on kohe alguses olla see, kes sa tegelikult oled, olla alguses sõbrad ning teist inimest kõigepealt tundma õppida ning üritada aru saada, kes te mõlemad sellised üldse olete ning kas te omavahel ka kokku sobite. On teil üldse asjadest ühised arusaamad? On teil tuleviku suhtes sarnane visioon? Kas te tahate üldse samu asju?


Armastava, kirgliku ja rahuldustpakkuva suhte võti:
  • Tee endale kõigepealt selgeks, mida su partner päriselt vajab: millised on tema soovid, väärtused, uskumused, reeglid, vajadused ja hirmud?
  • Paku talle seda, mida ta vajab: otsi pidevalt uusi viise, kuidas tema vajadusi rahuldada.
  • Tee endale selgeks, mida sa ka ise vajad. Saa selliseks inimeseks, kellele teised soovivad pakkuda, mida sa vajad.
  • Arenda ja toida pidevalt oma suhet nii iseenda kui teistega.

Polaarsus

Selleks, et suhe saaks kirglik olla, peab selles olema polaarsus mees-ja naisenergia vahel. Me vajame enda vastasenergiat! See on nagu elektri puhul - selleks, et oleks pinget, peab olema pluss ja miinus. Meesenergia ei tähenda ilmtingimata sugu. Meil kõigil on nii mees- kui naisenergia. Küsimus on selles, kumb on sulle rohkem loomuomane.

See, milline energia meil domineerib, määrab ära, kuidas me maailma tajume, läbi milliste filtrite me maailma vaatame, millise tähenduse me asjadele anname, millele me keskendume, kuidas käitume jne. Mees-ja naisenergia tajuvad maailma väga erinevalt.

Mehel võib domineerida ka naisenergia ja vastupidi. See ei ole õige ega vale - lihtsalt tee endale selgeks, kumb domineerib ning oluline on kohe suhte alguses olla sellises energias, mis on sinu tõelise olemusega kooskõlas. Muidu juhtub nii, et kui mõne aja pärast su energia muutub, siis kaob polaarsus ära ning suhtest kaob kirg ära. Polaarsuse kadu ongi üks kõige levinumaid suhte lõppemise põhjuseid.
Polaarsus kaob ära ka siis, kui üks osapool või mõlemad hakkavad teineteise energiat või käitumist kritiseerima. Näiteks, kui naisenergia seab meesenergia sihi või eesmärgi kahtluse alla või meesenergia kritiseerib naisenergia välimust. David Deida on öelnud: "Ära ütle mehele kunagi, et ta eksib ja ära ütle naisele kunagi, et ta on kole." Kritiseerimine lõhub suhte.


Naiseliku energia tunnused: 
Naiselik energia on avatud armastuse kogemisele ja armastuse vastuvõtmisele. Ta on voolav, hoolitsev, empaatiline, paindlik, emotsionaalne ja väljendab ennast läbi kaudsete vihjete. Toetub intuitsioonile. Naiselik energia keskendub rohkem olemisele, kui tegemisele. Soovib olla mõistetud ning teda panevad särama märkamine, tähelepanu, kiitmine ja imetlemine. Soovib olla märgatud ja atraktiivne. Märkab detaile ja pisiasju.

Meheliku energia tunnused:
Mehelik energia on keskendunud - suudab keskenduda ainult ühele asjale korraga. Teda iseloomustab füüsiline kohalolu ning enda kehtestamine. On orienteeritud efektiivsusele, saavutustele, missioonile ja eesmärkidele. On tugev, stabiilne. Mõtleb struktuurides ja loogiliselt. Keskendub rohkem sõnadele ning vähem emotsioonidele. On väga analüütiline ja kärsitu.
Keskendub pigem tegemisele kui olemisele. Toetub pigem loogikale kui intuitsioonile.
Üle kõige soovib kogeda vabadust ning teda paneb elama hindamine ja tunnustamine.
Tahab probleemid kohe ära lahendada, et need üle pea ei kuhjuks.
Teda käivitavad võistlemine, väljakutsed ja eneseületus.
Tahab omada ja vallutada. Keskendub suurele pildile.

Mehelik energia soovib olla vajatud ning hinnatud.

 
3 viga, mida naisenergia puhul teha:

1) Mitte märkamine. Naisenergia soovib tähelepanu kogu aeg ja järjepidevalt. Ta reageerib siirale kiitmisele ja tunnustusele. 
Kuna mehed on efektiivsuse ja probleemide lahendamise peal väljas, siis nad ütlevad kiitust ühe korra ja arvavad, et nüüd on see teema lahendatud ja rohkem ei pea seda tegema. Naiselik energia vajab aga märkamist ja kiitust kogu aeg ja pidevalt.
2) Mittemõistmine. Kuna mehed on probleemilahendajad, siis tihti nad tõlgendavad naiste kurtmist kui abipalvet probleemide lahendamiseks ja hakkavad kohe lahendusi pakkuma. Naised ei taha aga lahendusi. Nad tahavad lihtsalt, et neid ära kuulataks ning et neid üritataks mõista ja aru saada, kui raske neil on. Ära püüa midagi parandada. Naised tunnevad läbi probleemide jagamise sidet. Lihtsalt ole kohal ja toeks.
3) Ebaturvalisus / ei saa usaldada. Kõige suuremat turvatunnet pakub naise jaoks emotsionaalne kohalolu (hoolimine ja kaastunne + side). Kui sa oled lihtsalt rahulik ja kohal ning püsid enda meesenergias. Samuti ei tunne naised turvaliselt, kui sa nendega enda mõtteid, tundeid ja kogemusi ei jaga. Siis nad tunnevad, et sa justkui varjaksid nende eest midagi ja et sind ei saa usaldada. 
Naisenergia vajab kogu aeg kinnitust, et sa teda armastad. Meestel on seda natukene raske mõista, sest kui nad ühe korra on naisele juba öelnud, et nad teda armastavad, siis oleks see teema justkui nende jaoks ära lahendatud ja arvavad, et rohkem ei pea sellega tegelema. Naised vajavad kinnitust aga kogu aeg.

3 viga, mida meheliku energia puhul teha:

1) Kritiseerimine - mehed vajavad tunda, et nad on naiste jaoks kangelased ning et nad suudavad neid õnnelikuks teha. Kui naine aga pidevalt kritiseerib ja räägib sellest, mis on valesti, siis mees tunneb lõpuks, et ükskõik mida ta ka ei teeks, tal ei õnnestu oma naist õnnelikuks teha ning lõpuks tunneb ennast läbikukkujana ja annab alla. Mehed vajavad kogu aeg kiitust ja tunnustust - mida rohkem sa teda selle eest kiidad, kui ta sinu heaks midagi tegi, siis seda rohkem tahab ta seda teha. Mees tahab tunda, et ta on sinu kangelane ja et ta suudab sind õnnelikumaks teha.
2) Kontrollimine. Mehed vajavad üle kõige vabadust (vabadust ise oma otsuseid teha). Mida rohkem naine neile vabadust annab ja neid kontrollida ei ürita, seda rohkem tunnevad mehed, et neil on hea ja vaba olla ning tahavad selle naisega rohkem koos olla. Naistel on sageli hirm, et kui nad mehi ei kontrolli, siis mehed lähevad minema. See on päris huvitav paradoks, sest kui me käitume hirmu põhjal, siis sageli just juhtubki see, mida me kardame. Mehed soovivad, et neid armastataks sellisena, nagu nad on ning et neid ei üritataks muuta.
3) Enda sulgemine. Kui naised tunnevad ennast ebaturvaliselt, siis nad kipuvad ennast emotsionaalselt sulgema. Mehe jaoks pole aga  midagi hullemat, kui naine ennast sulgeb. See lülitab tema jaoks atraktiivsuse välja. Mehe jaoks on väga atraktiivne, kui naine on avatud. Siin tulebki mängu tingimusteta armastus - valida armastada ka siis, kui see on väga raske.

Kui sellised teemad pakuvad rohkem huvi, siis plaanin märtsikuus teha enda Date With Destiny õppetundidest ka ühe praktilise koolituse/töötoa, kus teeme läbi koolituselt õpitud harjutusi ning jagan selliseid õppetunde, mis olid minu arvates kõige väärtuslikumad. 
Info saamiseks tasub märkida endale meeldivaks Tee Õnne Poole Facebooki leht, kuhu postitan tulevikus ürituse info: https://www.facebook.com/Tee-Õnne-Poole-254926811864360/

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar