pühapäev, 28. märts 2021

Mõtteid Quantum Shift Experience`ilt (3. päev)

Quantum Shift Experience 3. päev

Kui teisel päeval keskendusime kehalistele vajadustele, siis kolmanda päeva põhiteemaks olid emotsionaalsed vajadused.
Nii kehalised kui emotsionaalsed vajadused põhinevad ellujäämisel ning kui neid mitte ära rahuldada, on sellel väga tõsised tagajärjed. Need vajadused on meile evolutsiooni poolt sügavale sisse programmeeritud ning me lihtsalt ei saa neid eirata. Kui sa ei rahulda neid vajadusi teadlikult ja positiivsel moel, siis võtab su alateadvus juhtimise üle ning hakkab nendega ise tegelema, ükskõik mis hinnaga, ning sageli mitte just kõige positiivsemal viisil.
Meie emotsionaalsed vajadused on: 𝐤𝐢𝐧𝐝𝐥𝐮𝐬𝐞𝐭𝐮𝐧𝐧𝐞, 𝐯𝐚𝐡𝐞𝐥𝐝𝐮𝐬, 𝐬𝐢𝐝𝐞 𝐭𝐞𝐢𝐬𝐭𝐞 𝐢𝐧𝐢𝐦𝐞𝐬𝐭𝐞𝐠𝐚 ning 𝐭ä𝐡𝐭𝐬𝐮𝐬𝐞𝐯𝐚𝐣𝐚𝐝𝐮𝐬.
Jagunesime gruppidesse ning saime ülesandeks mõelda, kuidas võiks neid vajadusi positiivsel moel rahuldada.
𝐊𝐢𝐧𝐝𝐥𝐮𝐬𝐞𝐭𝐮𝐧𝐧𝐞
Mõtle, kuidas saaks endale ja oma lähedastele positiivsel moel turvatunnet luua.
Mõned näited: positiivsete harjumuste tekitamine, eesmärkide seadmine, aja planeerimine, lubadustest kinnipidamine, mediteerimine, kohusetundlikult tööl käimine, positiivsele keskendumine, uudiste vältimine, hoidumine alkoholist ja teistest mõnuainetest, hingamisharjutused, jooga, lugemine, jalutamine, trenni tegemine, tervislikult toitumine, rahaasjade korras hoidmine, investeerimine, heade suhete hoidmine, unistamine, korralikult välja puhkamine, enda tervena hoidmine, oma kehaliste vajaduste rahuldamine, emotsionaalsete vajaduste rahuldamine, vanadest haavumistest lahtilaskmine, emotsioonide vabastamine, koristamine, kindlustus, tervisekontrollid, stressi ja hirmu vähendamine.
𝐕𝐚𝐡𝐞𝐥𝐝𝐮𝐬, 𝐝𝐫𝐚𝐚𝐦𝐚, 𝐥õ𝐛𝐮𝐬𝐮𝐬
Me vajame draamat nagu õhku. Kui me seda ei saa, tunneme end ebaturvaliselt. Kui sa ei rahulda oma vaheldusevajadust ise ja teadlikult, hakkad sa seda tegema alateadlikult ja negatiivsel moel.
Ebamugavus on hea - see paneb sind kõige rohkem arenema.
Tee vahel asju teisiti - näiteks pese hambaid teise käega kui tavaliselt.
Mõned näited veel, kuidas võiks vaheldusevajadust positiivsel moel rahuldada: raamatute lugemine, Youtube`st lõbusate videote vaatamine, harivate filmide vaatamine, loodusest uute kohtade avastamine, seiklema minemine, erinevatel kursustel osalemine, uute inimestega tutvumine, komöödiate vaatamine, millegi uue õppimine, uute hobidega katsetamine, reisimine, toredate inimestega suhtlemine, noorte inimestega suhtlemine, juhuslike asjade tegemine, üllatused, oma menüüsse teadlikult vahelduse toomine.
𝐒𝐢𝐝𝐞𝐦𝐞 𝐥𝐨𝐨𝐦𝐢𝐧𝐞
Füüsiline puudutus, sügavalt silma vaatamine, teise inimese südame kuulamine, koos aja veetmine, hingamisharjutuste tegemine (tekib kontakt iseendaga), meditatsioon, iseenda vaatamine peeglist, massaaž, looduses käimine, iseendale tähelepanu pööramine ja aja võtmine, oma mõtete välja kirjutamine, jooga, shindo, enda kiitmine, iseenda suhtes lahke olemine, enda eest hoolitsemine, tähelepanelik kuulamine, sügavad vestlused, koos aja veetmine, kallistamine, üllatused, hoolitsemine, abistamine, lemmiklooma silitamine, lastega mängimine, EFT.
𝐓ä𝐡𝐭𝐬𝐮𝐬𝐞 𝐯𝐚𝐣𝐚𝐝𝐮𝐬
Kui inimesed tunnevad ennast tühisena, siis hakkavad nad oma tähtsusvajadust rahuldama negatiivsel moel ja lõhuvad sellega ära sideme teiste inimestega. Näiteks võivad nad ennast tunda teistest tähtsamana neid rünnates või maha tehes, aga sellega kahjustavad oma suhteid.
Võimalikud variandid, kuidas rahuldada oma tähtsusevajadust positiivsel moel: teiste abistamine, panustamine, vabatahtlik tegevus, endas eksperdioskuste väljaarendamine, eneseareng, eneseületused, saavutused, saavutuste nimekirja pidamine ja lugemine, hirmude ületamine, probleemidele otsavaatamine ja nende ära lahendamine, iseendale antud lubaduste pidamine, enda väärtustega kooskõlas elamine, iseenda kiitmine, enda ning ka teiste aktsepteerimine, piiride seadmine, enda eest seismine, iseenda suhtes lahke olemine, teistest inimestest huvitumine, küsimuste küsimine, nende armastuse keeles rääkimine.
Seejärel pidime võtma igast vajadusest kaks, mida saaks positiivsel moel rahuldada ning selle endale eesmärgiks võtma ja tegema hakkama.
On asju, mida on vaja teha ainult ühe korra (kindlustus), asju, mida teha regulaarselt (hingamisharjutused) ning asju, mida saab automatiseerida (püsiülekanne säästufondi).
Kui tunned ärevust, siis see tähendab, et mõned sinu olulised vajadused on rahuldamata. Selle puhuks on hea teha endale nimekiri asjadest, mida ärevuse korral teha ning miks mitte teha neid regulaarselt ja panna ka kalendrisse.
𝐊𝐞𝐲 𝐬𝐭𝐨𝐧𝐞 𝐛𝐞𝐡𝐚𝐯𝐢𝐨𝐮𝐫𝐬 - need on sellised käitumised, mis rahuldavad ühe tegevusega mitut vajadust korraga (näiteks meditatsioon, trenni tegemine, jooga).
Visualiseerisime ennast juba neid asju tegemas ja kujutasime seda elavalt ette.





Viimase päeva õhtuse osa põhiteemaks olid 𝐮𝐬𝐤𝐮𝐦𝐮𝐬𝐞𝐝 𝐧𝐢𝐧𝐠 𝐚𝐮𝐭𝐨𝐦𝐚𝐚𝐭𝐬𝐞𝐝 𝐤ä𝐢𝐭𝐮𝐦𝐢𝐬𝐦𝐮𝐬𝐭𝐫𝐢𝐝 (𝐡𝐚𝐫𝐣𝐮𝐦𝐮𝐬𝐞𝐝).
See, mida sa usud iseenda, teiste inimeste ja elu kohta üleüldse mõjutab seda, kuidas sa maailma näed ja seeläbi ka otsuseid, mida teed. Uskumused toituvad tõendusmaterjalist ning hakkavad mõjutama seda, kuidas sa reaalsust tajud. Siis sa ei näe asju sellisena, nagu nad on. Kui sa ei usu, siis sa lihtsalt ei näe tõendusmaterjali. Loome iseendale uskumatult palju ebatõeseid uskumusi ning seda tihti väga varajases lapsepõlves väga väikese elukogemuse pealt.
Uskumused ei ole sageli isegi meie endi omad - oleme need kelleltki teiselt üle võtnud.
𝐔𝐬𝐤𝐮𝐦𝐮𝐬𝐭𝐞 𝐭üü𝐛𝐢𝐝:
𝐔𝐬𝐤𝐮𝐦𝐮𝐬𝐞𝐝 𝐢𝐝𝐞𝐧𝐭𝐢𝐭𝐞𝐞𝐝𝐢 𝐤𝐨𝐡𝐭𝐚. ”Mina olen (saamatu, rumal, kole).”
𝐔𝐬𝐤𝐮𝐦𝐮𝐬𝐞𝐝 𝐞𝐥𝐮 𝐤𝐨𝐡𝐭𝐚. ”Elu on (raske, ebaõiglane, karm).”
𝐕ää𝐫𝐭𝐮𝐬𝐞𝐝 - väärtused on sinu uskumused selle kohta, mis on hea ja halb. Need on justkui sinu kompass. Meil on väärtused, mille suunas tahame püüelda ning mille eest põgeneda. Kui sa põgened, siis aga kaob siht ära. Kui sa püüdled millegi poole, tekib selgus ja fookus.
𝐓ä𝐡𝐞𝐧𝐝𝐮𝐬𝐞𝐝 – anname kogu aeg olukordadele tähendusi ja küsime endalt esimese asjana: ”Mida see tähendab?” . Tähenduste muutmises peitub enesearengu kõige suurem võti! Kui suudad anda olukordadele uue tähenduse, suudad sa oma minevikku tervendada ja puhastada. Mida kiiremini sa suudad seda teha, seda parem. Kui sul on mineviku suhtes lahendamata viha, siis ka sinu nägemus tulevikust on väga negatiivne. Kui annad asjadele uue tähenduse, siis muutub ka sinu ootus tuleviku suhtes palju positiivsemaks.
Kõigel siin elus on ainult selline tähendus, millise me sellele anname.
𝐑𝐞𝐞𝐠𝐥𝐢𝐝: kui see juhtub, siis see tähendab seda…
𝐇𝐀𝐑𝐉𝐔𝐓𝐔𝐒: 𝐏𝐢𝐢𝐫𝐚𝐯𝐚𝐭𝐞 𝐮𝐬𝐤𝐮𝐦𝐮𝐬𝐭𝐞 𝐭𝐮𝐯𝐚𝐬𝐭𝐚𝐦𝐢𝐧𝐞.
Küsi endalt:
"Mis oleks, kui asjad oleksid teisiti?"
"Mis peab selleks olema teisiti?"
Vaata neid vastuseid, mida sa saad ja tuvasta sealt uskumusi, mis sind elus tagasi hoiavad, stiilis “Mina olen…”, “Inimesed on…”, “Elu on…”
Mõtle ka selle peale, kuidas need uskumused sind seni aidanud on...
Pea meeles – uskumused on lihtsalt kaitsereaktsioon haigetsaamise eest ning nad ei vasta enamasti tõele!
𝐇𝐀𝐑𝐉𝐔𝐌𝐔𝐒𝐄𝐃
95% ajast juhib meid alateadvus, sest teadvelolek kulutab tohutult energiat ja väsitab. Selle kaitseks on meil välja arenenud harjumused, et teha suurem osa tegevusi automaatselt ning vähendada energiakulu. Harjumused on selleks, et meid elus hoida.
Et teha rohkem selliseid tegevusi, mis meile pikas plaanis kasulikud on, peame enda jaoks need tegevused automaatseks treenima ning harjumuseks muutma. Harjumusi luuakse meie enda keha keemilise sõltuvusega ning aju neuroloogiliste sidemetega.
Kui sa tahad harjumust luua, siis pead uut neuroloogilist rada järjepidevalt sisse tallama, kuni see automaatseks muutub. Uue harjumuse loomine on alguses väga raske ja nõuab suurt eneseületust, aga kui harjumus on juba sisse jäänud, kulub selle teostamiseks ülivähe tahtejõudu ja lisaenergiat.
Et saada oma seniste harjumuste mõjust rohkem teadlikuks, on hea endalt küsida: “Kuhu see praegune harjumus mind suures plaanis viib? Kas see harjumus on minu tõelise olemusega kooskõlas?”
𝐊𝐮𝐢𝐝𝐚𝐬 𝐯𝐚𝐧𝐚 𝐡𝐚𝐥𝐛𝐚 𝐡𝐚𝐫𝐣𝐮𝐦𝐮𝐬𝐭 ä𝐫𝐚 𝐤𝐚𝐨𝐭𝐚𝐝𝐚:
1. Mõtle nendele pikaajalistele tagajärgedele, mis siis saab, kui sa sellist käitumist ära ei lõpeta. Milline on kõige hullem stsenaarium?
2. Kuidas su elu paremaks läheb, kui sa selle vana käitumise lõpetad?
3.Millised võiksid olla need tegevused, mis aitaksid vana käitumismustrit lõhkuda ja enda käitumist muuta?
𝐔𝐔𝐄 𝐒𝐎𝐎𝐕𝐈𝐓𝐔𝐃 𝐇𝐀𝐑𝐉𝐔𝐌𝐔𝐒𝐄 𝐋𝐎𝐎𝐌𝐈𝐍𝐄:
Küsi endalt, millist uut harjumust sa omandada sooviksid.
Miks sa seda uut harjumust tahad? Leia oma emotsionaalne “Miks?”, sest selle teadmine annab koguni 80% tulemustest.
Kui sa teed midagi 21 päeva järjest, siis muudab see neuroühendusi ning käitumine kujuneb harjumuspäraseks. Alguses nõuab see palju tahtejõudu. Et selle tegemine oleks lihtsam, pane endale telefoni abistavad meeldetuletused.
Loo plaan alustamiseks ning alusta väga väikeste sammudega!
Mõõda oma edusamme ning tähista ja premeeri ennast iga kord, kui sa seda kasulikku käitumist teed!
Osalen veel sellises kogukonnas nagu "Better You Academy", mis on suhteliselt sarnane - igal kuul toimuvad kasulikud loengud maailmatasemel tegijatelt ning on võimalik ümbritseda ennast sarnaste edasipüüdlike ja toetavate inimestega.

Rohkem infot selle kogukonna kohta leiad siit (minu affiliate link):
HTTP://BIT.LY/BETTERYOUMEMBERSHIP

Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar